FAQ

  • FAQ syndicus

    Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Wat is een syndicus?

    Een syndicus is het uitvoerend orgaan (natuurlijke persoon of rechtspersoon) van de vereniging van Mede-eigenaars dat instaat voor de dagelijkse realisatie van het bestuur van de mede-eigendom.


    Meer specifiek is de syndicus belast met het opvolgen van het onderhoud en de herstellingen van de gemeenschappelijke delen van een onroerend goed.


    Een syndicus komt meestal voor in alle gebouwen (projecten), waarbij de eigendommen toebehoren aan verschillende eigenaars. Hierdoor zijn de individuele eigenaars ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen in het gebouw zoals de hal, de lift, de tuin,...


    De verschillende mede-eigenaars laten zich vaak vertegenwoordigen door een syndicus of beheerder. Hij vormt dan het officiële orgaan van de mede-eigendom en gaat de mede-eigenaars vertegenwoordigen in legale, financiële en administratieve kwesties.


    Het aanstellen van een syndicus is wettelijk verplicht wanneer er sprake is van mede-eigenaarschap, ook al gaat het bijvoorbeeld maar om twee appartementen.

  • Wat zijn de taken van een syndicus?

    De taak van de syndicus is duidelijk omschreven in de Belgische wetgeving en valt onder te brengen in drie delen: technisch beheer, administratief beheer en financieel beheer.


    Ten eerste, roept de syndicus de algemene vergadering van de mede-eigenaars samen wanneer er (dringende) beslissingen moeten worden genomen. Hierbij is hij ook verantwoordelijk voor het notuleren van de beslissingen van de algemene vergadering en het uitvoeren (of laten uitvoeren) van de beslissingen die genomen werden door de mede-eigenaars. De beslissingen kunnen variëren van het onderhoud van de tuin tot het herstellen van de lift en het aanstellen van een kuisploeg.


    Ten tweede, is de syndicus ook verantwoordelijk voor bewarende maatregelen en het voorlopig beheer van het gebouw.


    Ten derde, zal de syndicus het vermogen gaan beheren van de mede-eigenaars en zal hij ze legaal vertegenwoordigen.


    Ten vierde, is het ook de syndicus die in het geval van een verkoop de wettelijk bepaalde informatie zal overmaken aan de notaris.

  • Hoeveel kost een syndicus?

    Uiteraard dient een syndicus voor zijn werk vergoed te worden. Hoeveel de vergoeding bedraagt hangt af van het type contract dat wordt afgesloten door de mede-eigenaars.

  • Wie maakt deel uit van de VME?

    De vereniging van mede-eigenaars kent vier wettelijk voorziene organen:

    1) de algemene vergadering 

    2) de syndicus 

    3)  de raad van mede-eigendom 

    4)  de commissaris van de rekeningen 

  • Wat neem je mee naar de Algemene Vergadering?

    Vergeet zeker niet je identiteitsbewijs mee te nemen naar de Algemene Vergadering.

Contact

stel ons uw vragen

Contacteer Max Beheer
Share by: